Blog van een pendelaar

Wanneer is het te verantwoorden om een lening te nemen?

Nog eens gehoord op de radio: “2,7 miljard schulden. Dat is het harde verdict dat de kredietcentrale voor particulieren begin 2013 mee naar buiten kwam”. Hoe komt het toch dat zoveel mensen in de problemen komen? Wanneer is het te verantwoorden om een lening af te sluiten?

Om op deze vragen te kunnen antwoorden moeten we eerst even kijken naar het doel van de lening. Een persoonlijke lening aangaan om op vakantie te gaan is compleet onverantwoord. Daarvoor dient je spaargeld. Wanneer je geen spaargeld bezit kan je maar beter niet op vakantie gaan.

Wanneer je op het einde van de maand geen geld meer hebt dan is het nemen van een minilening het slechtste wat je kan doen. Minileningen zijn verschrikkelijk duur en als je nu al geld te kort hebt zal je na het afsluiten van een minikrediet nog meer in de problemen komen.

Een lening dient ook niet voor noodgevallen, daarvoor dient een noodfonds. Een noodfonds is een bedrag die ja aan de kant zet voor noodgevallen. Van dit bedrag moet je minstens 6 maanden kunnen leven. Als je bijvoorbeeld je werk kwijt raakt dan is het veel beter om je noodfonds aan te spreken dan een lening af te sluiten. Om te kunnen leven van je noodfonds moet je toch tussen de €6000 en €10000 staan hebben. Heb je geen noodfonds? Begin dan nu met sparen!

Een autolening kan in sommige gevallen dan wel. Het is natuurlijk altijd beter om een wagen met je spaargeld te betalen maar wanneer die wagen dient om op je werk te geraken dan zal de auto zichzelf dubbel en dik terug betalen. Je hebt ook autoleningen zonder rente, wat natuurlijk bijzonder interessant is. Een nieuwe wagen koop je trouwens beter altijd tijdens het autosalon. Daar kun je namelijk gouden zaakjes doen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *