Blog van een pendelaar

Steeds meer belgen hebben problemen met het afbetalen van hun kredieten

Net gehoord op de radio toen ik naar mijn werk reed: “Meer en meer Belgen hebben problemen om hun leningen af te betalen. Er zijn zowat 2,7 miljard achterstallige schulden in België.” Ze zeggen er wel bij dat dit enkel om de gekende schulden bij de centrale voor kredieten aan particulieren gaat. Het gaat om schuldregelingen, wanbetalers en lopende leningen.

Het is ook steeds makkelijker om aan een lening te raken. Door de financiële crisis lijkt het afsluiten van een lening moeilijker te zijn geworden, maar dat geld alleen voor hypothecaire leningen. Alle andere leningen zijn nog relatief makkelijk te verkrijgen.

De laatste jaren heb je ook een trend die zich voortzet in de grote winkelketens, en dat is kopen op afbetaling. Je hoeft maar een grote elektronica winkel binnen te gaan of je ziet het al staan. Alles voor €50 p/m. Dit is natuurlijk verleidelijk voor heel wat mensen. Wanneer je iets koopt op afbetaling betaal je dikwijls veel te veel interesten op de lening. Het is net als met de minileningen: vaak onnodig en veel te duur.

Wat moet je dan doen als je nu eenmaal in de schulden ben verzeilt. Het belangrijkste is dat je een budget opmaakt waardoor je een beter inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Het is belangrijk dat je uitgaven lager liggen dan je inkomsten. Het laatste wat je wil is nog meer schulden gaan maken. Dan kan je beslissen hoe je de schulden het best zal aflossen. Je kan kiezen om eerst de kredieten met de hoogste interest af te betalen. Dat is ook het goedkoopste maar niet altijd de makkelijkste weg. Je kan kiezen voor de psychologische aanpak en beginnen met een schuldsneeuwbal. Met een schuldsneeuwbal begin je eerst je kleinste kredieten af te betalen ongeacht de rentevoet. Van zodra je het kleinste krediet hebt afbetaald gebruik je het vrijgekomen geld voor de volgende schuld af sneller af te lossen. Op die manier creëer je een psychologisch voordeel omdat je al vanaf het begin je eerste succesje hebt bereikt.

De radio is een fantastische medium voor de pendelaar, alsook deze blog. De radio heeft me een onderwerp om een mening over te hebben en deze blog laat me toe deze mening aan de hele wereld te verkondigen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *