Blog van een pendelaar

Kiezen voor een hoge basis of getrouwheidspremie?

Door mij werk in de bank weet ik wel een aantal zaken over spaarproducten. In het begin van het jaar krijg je meestal allerlei aanbiedingen over de beste spaarrekeningen en spaarformules in de brievenbus, de ene nog voordeliger dan de ander. De rente die je op het moment krijgt is niet zo hoog, toch blijft sparen aantrekkelijk omdat de spaarder een maximale zekerheid heeft.

Ondanks het grote aanbod blijft het moeilijk voor je om de juiste formule te kiezen, kies je voor een spaarrekening met een hoge basisrente, of ga je voor een hoge getrouwheidspremie. Je doet meestal het grootste voordeel met een spaarrekening waar je de hoogste basisrente krijgt, zo krijg je de meeste zekerheid. Er zijn maar een paar gevallen waarbij een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie meer opbrengt.

In het verleden hebben al heel wat spaarders zich misrekend met de getrouwheidspremie. Een getrouwheidspremie wordt toegekend voor een bedrag dat een volledig jaar onaangeroerd op je spaarrekening blijft staan. Haal je gedurende het jaar een bepaald bedrag van je spaarrekening dan zal je getrouwheidspremie evenredig met het afgehaalde bedrag verminderen. Neem je regelmatig geld op en stort je ook regelmatig bedragen op je rekening, dan doe je het meeste voordeel met een spaarrekening waar een hoge basisrente aan gekoppeld is.

Met je keuze voor een hoge basisrente ben je zeker van het hoogste rendement op je spaargeld, ook al verlies je minstens een deel van je getrouwheidspremie. Kies je voor een getrouwheidspremie dan moet je wel oppassen, er zijn namelijk financiƫle instellingen die combineren een hoge getrouwheidspremie met een lage basisrente. Als je van plan bent om voor deze formule te kiezen, moet je er honderd procent zeker van zijn dat je het spaargeld voor een langere termijn kunt missen. Dergelijke spaarrekeningen garanderen je meestal een hoog rendement, maar in sommige gevallen is dat niet zo. Als je tegen je eigen verwachting in toch geld opneemt, dan moet je een deel van je getrouwheidspremie inleveren.

Met een hoge getrouwheidspremie zit je langer aan een bank vast. Wanneer je over wilt stappen naar een andere bank verlies je ook een deel van je getrouwheidspremie. Je moet er altijd rekening mee houden dat de hoogte van de rente ieder ogenblik aangepast kan worden, en daardoor is de opbrengst ervan nooit gewaarborgd. Je kunt het beste gaan vergelijken met de meest populaire spaarrekeningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *